SADNJA LUKOVICA CVEĆA

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste vreme sađenja. To vreme zavisi od vremena u kome odabrane lukovice cvetaju. Prolećne lukovice kao što su krokusi, lale, narcisi, itd. sade se početkom jeseni, a najkasnije oko 6 nedelja pre prvih jačih mrazeva. Ovaj period će omogućiti da one razviju koren i pripreme se za zimu. Letnje lukovice kao što su dalije, gladiole, itd. sade se u proleće, u periodu kada prođe opasnost od mrazeva. Treba poštovati vreme sađenja jer lukovice imaju svoj razvojni ciklus koji mnogo zavisi od spoljašnje temperature.

Za dobar razvoj korena potrebna je prozračna i umereno vlažna zemlja čiji jedan deo treba pomešati sa tri dela sitnog peska.

Opšte je pravilo da se lukovice sade na 2-3 puta većoj dubini od visine lukovice. Dubina, takođe, zavisi od kvaliteta zemljišta. Ako ih sadimo u teška glinovita zemljišta, sade se na manjoj dubini i obratno.

Lukovice odlično rastu na osunčanom mestu ili eventualno u delimičnoj hladovini. Dobra drenaža je važna za većinu lukovica, pa treba izbegavati sađenje na vlažnim mestima gde se zadržava voda tokom kišnih perioda.

Nakon odabira mesta, prekopati zemljište do dubine od oko 30-ak cm. Ako je reč o teškim glinovitim zemljištima, dodati krupnog peska zbog drenaže. Ako se lukovice koriste više godina, što je češći slučaj, izmešaćemo sa zemljištem kompost ili neko drugo organsko đubrivo, NPK 10:10:10 ili posebno đubrivo za lukovice. Za razvoj korena, biljke trebaju fosfor, tako da možemo dodati organsko đubrivo bogato tim elementom (superfosfat ili koštano brašno). Izbegavati korišćenje koštanog brašna ukoliko imate psa u bašti. Kod letnjih lukovica obavezno je dodavanje komposta ili zrelog stajnjaka prilikom sađenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *