Novo

Poštovani kupci, obaveštavamo Vas da u ponudi imamo sadnice Šisandre (Schisandra chinensis

Šisandra je poznata kao bobica za vitalnost. Raste u vidu puzavice do nekoliko metara visine. Ova vrsta je samooplodna. U maju se pojavljuju sitni mirišljavi muški i ženski cvetovi. U avgustu sazrevaju crvene bobice, koje imaju kiselo-slatki i pomalo ljutkasti ukus. U tradicionalnoj kineskoj medicini bobice se koriste za jačanje imuniteta, jedu se sirove ili suve, a od njih se prave sok, kompot i džem.

JEDAN od prirodnih načina za podizanje imuniteta je upotreba biljke šisandra. U Rusiji je nazivaju “limonik kitajski”. Koriste se listovi i bobičasti plodovi i pravi ulje koje ima neverovatna svojstva. U Kini je nazivaju i voće sa pet ukusa (kiselo, gorko, slano, slatko i ljuto), a njome najčešće leče kašalj. Šisandra jača imunitet, snižava šećer, povećava radnu sposobnost i otpornost na stres.

Šisandra je lozica koja može da poraste i deset metara u visinu, a lako se gaji i u našim krajevima – u polusenci. Gaji se od reznice, a plodovi su veoma dekorativni. Cveta od maja do juna.

ČAJ ZA STRES

Supenu kašiku suvih plodova kineske šisandre treba preliti čašom ključale vode. Uzimaju se najviše dve supene kašike dnevno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *